Home Biodata Biodata Nabi Musa

Biodata Nabi Musa

Biodata Nabi Musa. Nabi musa 'alaihissalam adalah nabi yang diutus di daerah mesir yang pada saat itu dipimpin oleh raja yang zalim yakni fir'aun. Baginda wafat di tanah tih.

Kisah Nabi Musa As yang Membelah Laut Merah
Kisah Nabi Musa As yang Membelah Laut Merah from kajianon.blogspot.com

Biodata lengkap 25 nabi dan rasul. India, ada yang berpendapat di jazirah arab. Ianya tentang kisah cara berhadapan dengan pemerintah yang kejam.

Nabi Musa As Dilahirkan Pada Zaman Pemerintahan Raja Fir’aun.

Setelah menginjak dewasa, nabi musa as. Anak gersom ialah sebuel, seorang kepala. India, ada yang berpendapat di jazirah arab.

Artikel Kisah Nabi Musa 'Alaihis Salam Adalah Bagian Dari Seri Kisah 25 Nabi Dan Rasul Islam.

Baginda dilahirkan di makkah, semenanjung arab dan merupakan anak yatim piatu sejak kecil lagi, baginda dijaga oleh datuknya iaitu abdul muttalib bin hasyim dan seterusnya. Muhammad bin abdullah adalah nabi dan rasul terakhir yang diutus allah swt. Bahkan ia berani menyatakan dirinya sebagai tuhan yang wajib disembah rakyatnya.

Dan Bersaudara Dengan Nabi Harun As Dan Qorun Bin Yashar Bin Qahits Adalah Pamannya.

Biodata lengkap 25 nabi dan rasul. Allah yang datang menemui dan mewahyukan namanya pada musa di padang gurun sinai memanggil. Ada yang berpendapat di mekah.

Musa Bin Imran, Nama Ibunya Yukabad Atau Yuhanaz Bilzal.

Fir’aun adalah seorang raja yang dzolim, takabur dan bahkan beliau mengaku dirinya sebagai tuhan, siapa saja yang tidak menuruti semua. Yitro memberikan sejumlah nasihat kepada musa, kemudian musa membiarkan mertuanya itu pergi dan ia pulang ke negerinya. Ia tentang kisah kepercayaan terhadap kuasa illahi yang tiada tolok bandingan.

Heboh, 2 Ustaz Ini Sebut Taliban Pasukan Akhir Zaman Yang Diramalkan Rasulullah Saw

Adalah salah seorang nabi dari bani israil. Ia kisah adab, seorang anak terhadap seorang bapa. Namun ada yang berpendapat baginda diturunkan di jazirah arab.